Изплащането на пенсиите и добавките към тях за февруари тази година

...
Изплащането на пенсиите и добавките към тях за февруари тази година
Коментари Харесай

От днес изплащат пенсиите и добавките към тях - НОИ пуска и нова услуга

Изплащането на пенсиите и добавките към тях за февруари тази година ще се извърши в интервала сред 7 и 21 февруари, оповестява Национален осигурителен институт.

Едновременно с тях ще бъдат осъществени и следните допълнителни заплащания, които не съставляват пенсии или добавки по осигурителното законодателство, само че нормативно е открито да се изплащат по реда за погашение на пенсиите:

- добавка от 60 лева, отпусната с разпореждане на Министерски съвет, за подкрепяне на пенсионерите по време на изключителната епидемиологична конюнктура, добила известност като " Коронавирус добавка “ – тя ще бъде изплатена на всички пенсионери в идентичен размер;

- разликата сред прихода от пенсии през януари 2022 година и прихода от пенсии от декември 2021 година, с включените в него " коронавирус добавки “. Тази разлика е изчислена самостоятелно за всеки обособен пенсионер, ако сумата от месечния размер на пенсията по предписание или сбора от пенсиите, преизчислени от 25 декември 2021 година, дружно с добавките и обезщетенията, в това число и с COVID добавката от 60 лв., се оказва по-малка от сумата от месечния размер на пенсията или сбора от пенсиите преди преизчисляването, дружно с добавките и обезщетенията, в това число и с изплащаната COVID добавка от 120 лв., оповестиха от Национален осигурителен институт.

Така изчислената разлика, която се отнася за месеците януари и февруари, ще бъде изплатена дружно с пенсиите за февруари 2022 година Изплатената обща сума през януари 2022 година е по-малка от изплатената през декември 2021 година, за към 1 000 000 пенсионери, като за близо 247 хиляди от тях разликата е до 5 лв. в това число.

Посочените COVID добавки и разлики, които не съставляват част от пенсиите, се изплащат по силата на специфични разпореждания, без да е належащо изговаряне с предписание на длъжностните лица по пенсиите в териториалните поделения на Националният застрахователен институт (НОИ).

За облекчение на жителите и за ясно разграничение на пенсиите от другите типове неосигурителни заплащания, осъществявани от Национален осигурителен институт, институтът предлага нова електронна справка за изплащаните всеки месец суми, включително добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Тя ще даде опция всеки пенсионер да се осведоми за размера и за метода, по който е изчислена самостоятелната му разлика, както и за изплатената всеки месец COVID добавка. Предстои справката да бъде налична с личен идентификационен код (ПИК) на Национален осигурителен институт на уеб страницата на института в раздел " Е-услуги и информации “/ " Справки “/ " По ЕГН и ПИК на Национален осигурителен институт “/ " В услуга на пенсионера “.

Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на Национален осигурителен институт, могат да поискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на Национален осигурителен институт, а също да заявят приемането ѝ по електронен път, в случай че имат дипломиран електронен автограф, с който да се разпознават.

Изплащането на сумите от пенсии, добавки и разлики посредством пощенските станции ще се прави съгласно направен график, който ще бъде авансово разгласен във всяка една от тях. При това на пенсионера ще се дава длъжностен бон, от който ще е видно каква част от изплатената сума е от пенсия, COVID добавка и обезщетителна разлика и сред сумата за декември 2021 година и тази за месеците януари и февруари 2022 година, в случай че е налична такава.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР